Naslovnica
Koncert Nacionalnog ansambla Srbije u Borovu
ImageVeličanstvenim koncertom Nacionalnog ansambla Srbije "Kolo" sinoć su u Sportskoj dvorani u Borovu naselju svečano zatvoreni 11.Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Koncertu je prisustvovalo više od hiljadu oduševljenih posetilaca koji su izvođače iz Srbije svakog časa pozdravljali gromoglasnim aplauzima Direktor Kola Radojica Kuzmanović je zahvaljući na podršci publike izrazio zadovoljstvo što je u godini 60-godišnjeg jubileja Nacionalni ansambl igara i pesama Srbije jedan od svojih koncerata održao upravo u Vukovaru gde je prvi i jedini put nastupio davne 1973. godine.

Za 60 godina postojanja Kolo je stvorilo oko 140 koreografija, nastupilo na preko pet hiljada koncerata koje je pratilo preko deset miliona ljudi širom sveta. Pre sinoćnjeg koncerta u Vukovaru, ansambl je nastupio na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Beogradu.
Ovogodišnji Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema koje je organizovao Koordinacioni odbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" sa sedištem u Vukovaru započeli su 18.ovog meseca, na istom mestu,  Susretom folklornih društava i Etno izložbom. Potom je u Borovu,  dan kasnije,  održana Smotra literarnog stvaralaštva mladih i Susret učenika četvrtog razreda koji su se takmičili u prepričavanju književnih sadržaja s ciljem razvijanja govorne kulture i u kategoriji recitatora. U Trpinji je održana Smotra recitatora pod nazivom "Pesniče naroda mog", a u Osijeku Susret pesnika  Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Prosvjetin pododbor u Jagodnjaku bio je domaćin dramske večeri i izložbe radove s prošlogodišnjeg petog saziva likovne kolonije. Susret dečjih folklornih grupa održan je juče pre podne u Dardi.
Prema rečima Srđana Tatića, potpredsednika Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta» u ovogodišnjim Danima kulture Srba, u sedam programskih dana,  učestvovalo je više od sedamsto izvođača, članova Prosvjetinih pododbora sa područja Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema . Programe je pratilo oko dve hiljade posetilaca. Najposećeniji program bio je upravo sinoćnji celovečernji koncert Nacionalnog ansambla Srbije "Kolo".

 (Radio Borovo)

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates