Naslovnica
Održan drugi program 11. Dana kulture Srba
ImageU nedelju je u Borovu održan drugi program 11.Dana kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema Srpskog kulturnog društva ˝Prosvjeta˝ koji se ove godine održavaju od 18. do 25. maja. Borovska Prosvjeta i ove godine bila je domaćin Smotre literarnog stvaralaštva mladih.

Borovska Prosvjeta i ove godine bila je domaćin Smotre literarnog stvaralaštva mladih. Tročlani žiri kojim je predsedavao Zoran Bognar, književnik iz Vukovara koji živi i radi u Beogradu, sve nagrade u kategoriji srednjeg uzrasta, a reč je o učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole, dodelio je osmacima. Žiri je dodelio dve treće nagrade; Zoranu Miškoviću, učeniku Osnovne škole „Antun Mihanović“ iz Osijeka, ispred Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Pododbora Osijek, za prozni rad „Idila“ i Dejani Popović iz Osnovne škole Trpinja za pesmu „Tužni kišni dan“. Drugo mesto pripalo je Milici Smiljanić, učenici Osnovne škole „Nikola Andrić“ iz Vukovara za prozni rad „Jelen u restoranu“, a prva nagrada, u kategoriji srednji uzrast, Momčilu Mijatoviću iz Osnovne škole Bobota za prozni rad „Pudarenje“.
I u kategoriji stariji uzrast, u konkurenciji učenika srednjih škola, žiri je dodelio dva treća mesta; Goranu Dragašu, učeniku 3 dva razreda Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Vukovara, za prozni rad „Osoba koja se neobično ponaša“ i Ružici Dokmanović iz Prosvjetinog Pododbora u Borovu, učenici 4 a razreda Ekonomske škole u Vukovaru za pesmu „Ljudi govore“. Drugo mesto pripalo je Sari Jagetić, učenici 1 jedan razreda vukovarske Gimnazije za prozni rad „Glad kao večni gost u njegovoj kući“, a prvo mesto Petri Đuričić, učenici 4 ce razreda Ekonomske škole u Vukovaru za pesmu „Živeti znači“.
Predsednica borovske Prosvjete Sretenka Čaović zadovoljna je odazivom škola, naročito osnovnih, velikim brojem i zrelošću učeničkih radova na šta ukazuju brojne  nagrade i priznanja koja su mladi literarci s našeg područja osvojili na smotrama i festivalima poezije dece pesnika u Srbiji.  Posebno raduje to što deca pišu o običajima svog kraja, ističe predsednica borovske Prosvjete i republička savetnica za srpski jezik.
Prvi put ove godine Smotri literarnog stvaralaštva mladih koja je upriličena u Prosvjetinoj biblioteci i čitaonici u Borovu,  prethodio je jedan novi program, Susret učenika četvrtih razreda osnovnih  škola u dve kategorije, sažetom prepričavanju književnih sadržaja s ciljem razvijanja govorne kulture i kategoriji recitatora u čemu su učenici četvrtih razreda osnovnih škola ipak bili uspešniji. U okviru 11.Dana kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema večeras će u Trpinji od 19 časova, u organizaciji tamošnjeg Prosvjetinog pododbora,  biti održana Smotra recitatora pod nazivom „Pesniče roda mog“.

(Radio Borovo)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates