Naslovnica
ANI SKD "Prosvjeta" najtrofejniji ansambl na "Zlatnom opanku"
Image Image U nedelju kasno naveče, nakon pet takmičarskih dana završen je najveći festival folklora Srbije "Zlatni opanak" u Valjevu,
koji je od 3. do 6. aprila okupio 126 ansambala iz Srbije i nekoliko zemalja regiona. Jedini ansambl iz Hrvatske bio je Ansambl narodnih igara SKD "Prosvjeta" iz Vukovara koji je i na ovom festivalu zabeležio značajan rezultat.

Prosvjetini folkloraši osvojili su nagradu za najbolji ansambl dijaspore, drugo mesto i srebrni opanak petog takmičarskog dana u konkurenciji 26 asambala, nagradu za najbolji tamburaški orkestar i diplomu za izuzetno uspešan nastup i prikazani umetnički nivo.

Sve nagrade su za prikaz dela svadbenog običaja sa Kosova i Metohije iz okoline Gnjilana, autora Dalibora Milovančevića, umetničkog rukovodioca ansambla. Sa četiri nagrade Ansambl narodnih igara SKD "Prosvjeta" je najtrofejniji ansambl  5. "Zlatnog opanka". Pobednik poslednjeg takmičarskog dana je KUD "Sevojno" iz Sevojna, a pobednik festivala kome je pripao zlatni opanak je KUD "Elektroporcelan" iz Aranđelovca.

Sve izvođače je pratio i ocenjivao stručni petočlani žiri kojim je predsedavao Radojica Kuzmanović, koreograf i direktor nacionalnog ansambla Kolo.
Organizator festivala je Društvo za negovanje srpskog folklora "Gradac" i Skupština opštine Valjevo. (radio Borovo)
 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates