Naslovnica
Srbija će od međunarodnog suda pravde tražiti da se izjasni o kosovskoj neovisnosti

 Image 
Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić najavio je da će Srbija od Međunarodnog suda pravde (ICJ) zatražiti službeno očitovanje o zakonitosti jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, čina koji se dogodio 17. veljače ove godine.

Srbija će u rujnu na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda od ICJ-a zatražiti izjašnjavanje po pitanju proglašenja neovisnosti odnosno tražit će odgovor na pitanje je li taj čin bio u skladu s međunarodnim pravom.

Jeremić vjeruje da će prijedlog Srbije da se Međunarodni sud pravde očituje o proglašenju kosovske neovisnosti, dobiti većinu na rujanskoj skupštini UN-a.

"Naš je zadatak učiniti sve moguće za pripremu diplomatskog terena, odnosno učiniti sve da buduća vlada koja će biti izabrana nakon 11. svibnja može odlučiti želi li pritisnuti taj gumb, odnosno da li tu stvar želi pokrenuti ili ne. Mislim da bi bilo dobro da to uradi", kaže Jeremić.

Također je rekao da je kratkoročni vanjskopolitički cilj Srbije da što je više moguće smanji broj država koje će priznati neovisnost Kosova, dok dugoročno Srbija želi osigurati trajni mir i stabilnost u regiji te priključenje Srbije Europskoj uniji. (index.hr)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates