Naslovnica
Manjinski povratak

ImageUNHCR i Hrvatski Crveni križ potpisali sporazum o pružanju pomoći povratnicima i tražiteljima azila

Zagreb, 28. veljače 2008. - Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Hrvatski Crveni križ (HCK) potpisali su sporazum o provedbi projekta u cilju olakšavanja povratka i reintegracije izbjeglica iz Hrvatske te pružanja psiho-socijalne pomoći tražiteljima azila.

Cilj projekta Hrvatskog Crvenog križa, vrijednog 4,4 milijuna kuna, a koji je u potpunosti financiran od strane UNHCR-a u trajanju od 12 mjeseci, jest omogućiti humanitarnu i psiho-socijalnu pomoć ranjivim skupinama povratnika tijekom procesa njihove reintegracije na područjima Banovine, Korduna, Like, dalmatinskog zaleđa i Slavonije, te tražiteljima azila u Prihvatnom centru u Kutini.

"Iako je već učinjen znatan napredak, potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se okončao proces povratka te kako bi se stvorili uvjeti za održivu i punu integraciju povratnika u zajednicu u koju dolaze. To se može postići samo uz uvjet da postoji potpuna suradnja vlasti i civilnog društva na lokalnoj i nacionalnoj razini. Suradnja UNHCR-a i nevladinih udruga ključan je faktor u pružanju pomoći tisućama izbjeglica/povratnika i raseljenih osoba u Hrvatskoj u posljednjih 16 godina. Agencija UN-a za izbjeglice spremna je i dalje pomagati Hrvatskoj kako bi se poglavlje o raseljenim osobama zaključilo na human i dostojanstven način, što će također pomoći Hrvatskoj u procesu pridruživanja Europskoj uniji," rekao je predstavnik UNHCR-a Wilfried Buchhorn.

"Ovim sporazumom, HCK potvrđuje svoju predanost radu sa raseljenim osobama i multietničkim zajednicama na područjima povratka. Cilj nam je pomoći održivi povratak i reintegraciju izbjeglica i drugih ranjivih osoba u izoliranim selima, bez osnovnih javnih službi, te u malim urbanim središtima kroz mrežu ureda HCK, mobilnih timova i volontera," izjavio je izvršni predsjednik HCK, dr. Nenad Javornik.

HCK će također nastaviti s pružanjem psiho-socijalne pomoći tražiteljima azila, posebice ranjivim skupinama kao što su samohrane majke, djeca bez pratnje, traumatizirane i starije osobe. Hrvatski Crveni križ glavni je provedbeni partner UNHCR-a na području humanitarnog djelovanja od 1991. godine.

U 2008. godini, Agencija UN-a za izbjeglice potpisala je sporazume vrijedne dva milijuna američkih dolara sa šest partnera iz hrvatskog nevladinog sektora kako bi se podržali proces povratka i održive reintegracije i razvitak pravednog i učinkovitog sistema azila u Hrvatskoj. (sdf.hr)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates