Naslovnica
ALBANCI UNAPRED SLAVE, SRPSKI PREDSTAVNICI DANAS NA KOSOVO

Prištinski Albanci unapred su sinoć na centralnim gradskim ulicama počeli proslavu za danas najavljenog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, a srpski članovi vlade i poslanici danas odlaze u južnu pokrajinu da bi iskazali solidarnost i podršku srpskom življu i potvrdili suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije na tom delu teritorije.

Ulicama Prištine sinoć su defilovali automobili sa zastavama Albanije, SAD i zapadnoevropskih zemalja koje su najavile da će podržati jednostrano proglašenje nezavisnosti srpske pokrajine, a radnje i lokali su ukrašeni albanskim zastavama i ispisanim parolama "nezavisnost". Kosovski Albanci, ali i oni koji su došli iz Makedonije i Albanije, su svirali, pevali i jedni drugima čestitali "Srećna vam nezavisnost".

U sredinama u kojima na Kosovu i Metohiji žive Srbi situacija je mirna i stabilna, ali sa dosta neizvesnosti i iščekivanja. Iako su Kosovska policijska služba i Kfor nagovestili da će njihove patrole biti danas pojačane na putevima i prilazima srpskim sredinama, prisutan je strah od mogućih nemira.

Politički predstavnici kosovskih Srba uoči jednostranog proglašenja nezavisnosti Pokrajine pozvali su juče sunarodnike da ostanu na Kosovu i Metohiji i da ne nasedaju na provokacije. Prištinski mediji na albanskom javljaju da bi takva odluka mogla biti doneta danas, na sednici privremene Skupštine Kosova u 15 sati.

Prištinski mediji su javili i da bi predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići trebalo da u 18 sati potpišu "Deklaraciju o nezavisnosti Kosova". Uprkos protivljenju Srbije i Rusije i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN ili generalnog sekretara UN-a, EU je donela odluku o slanju misije "Euleks" na Kosovo i Metohiju koja je stupila na snagu u noći između petka i subote, potvrdili Tanjugu zvaničnici Saveta EU u Briselu.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić uručio je juče u ime Vlade Srbije oštar protest predstavniku predsedavajućeg Saveta ministara EU, ambasadoru Slovenije u Beogradu Miroslavu Luciju. Djelić je povodom odluke o slanju misije EU na Kosovo i Metohiju Luciju preneo da Vlada Srbije tu odluku, donetu van Saveta bezbednosti UN, smatra nelegalnom, saopšteno iz Djelićevog kabineta.

Rusija je najavila da će, u slučaju da privremene vlasti na Kosovu i Metohiji proglase nezavisnost, odmah sazvati konsultacije Saveta bezbednosti UN, izjavila pres sekretar stalnog predstavnika Rusije pri svetskoj organizaciji Vitalija Čurkina, Marija Zaharova ruskoj državnoj agenciji Itar-Taš u Njujorku. Zamenik predsednika odbora za spoljnu politiku u Savetu federacije Rusije Vasilij Lihačov naglasio je da odluka EU da uputi misiju na Kosovo i Metohiju označava ozbiljnu krizu u međunarodnim odnosima. On je naveo da iza planova o nezavisnosti Kosova stoji jedan prost cilj - hegemonija SAD i njihovih partnera i svetski poredak u kojem će vladati interesi SAD, a takvo ponašanje u uslovima globalizacije, kako je rekao, označava ozbiljnu krizu u međunarodnim odnosima.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica obratiće se javnosti Srbije danas u 16 sati povodom jednostranog proglašenja lažne države na teritoriji Srbije, rečeno je Tanjugu u Koštuničinom kabinetu. (Tanjug.co.yu, 17.02.2008.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates