Naslovnica
Koštunica: Odluka Vlade o Kosovu je "povijesna"

ImageKako je Koštunica istaknuo, Srbija ima pravo poduzeti i konkretne mjere protiv onih država koje će priznati neovisno Kosovo a "prevodi ih SAD".

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica Na konferenciji za novinare, srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je njegova Vlada "unaprijed" poništila buduću odluku o jednostranoj neovisnosti Kosova i ništavnim proglasila sve odluke Europske unije o slanju misije na Kosovo.

Premijer je izjavio da ta Vladina odluka ima "povijesno značenje i predstavlja osnovu nacionalnog programa Srbije na Kosovu i Metohiji u narednom razdoblju". Dodao je da će "protupravno proglašenje neovisnosti" Kosova za koji dan postati stvarnost i da će stoga odluka Vlade o poništavanju proglašenja neovisnosti Kosova, unaprijed donijeta, biti aktivirana kada dođe do proglašenja neovisnosti".

Tom Vladinom odlukom bit će poništeni svi akti privremenih tijela vlasti na Kosovu kojima se narušava teritorijalni integritet Srbije i oni neće proizvesti nikakav pravni učinak u Srbiji. Odluka Vlade, kako je rekao, "nedvosmisleno predstavlja poziv svim Srbima da ostanu živjeti na Kosovu", za što će Srbija stvoriti uvjete i osigurati dodatna proračunska sredstva. Naglasio je da građani lojalni državi Srbiji "imaju pravo da ne poštuju nepravni, lažni poredak i lažnu državu".

Kako je Koštunica istaknuo, Srbija ima pravo poduzeti i konkretne mjere protiv onih država koje će priznati neovisno Kosovo a "prevodi ih SAD". Odbio je odgovoriti o kojim se mjerama radi i dodao da svatko tko misli da Srbija neće prema tim državama poduzeti određene mjere "zatvara oči", s obzirom da je riječ o kršenju međunarodnog prava, Povelje UN-a i Rezolucije 1244 o Kosovu.

Srbijanski premijer rekao je da na sjednici Vlade nije bilo riječi o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji.

"Surađivat ćemo sa svim strankama i političkim snagama u zemlji, jer nam je potrebno nacionalno jedinstvo, a određene političke razlike i sukobi sad su u drugom planu", rekao je Koštunica. Dodao je kako će se s predstavnicima kosovskih Srba sastati u nedjelju u Beogradu, a ne na Kosovu. (Nacional.hr, 14.02.2008.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates