Naslovnica
"REN ĆE POZVATI DA SE POTPIŠE SSP"

ImagePuna saradnja sa Haškim tribunalom biće uslov za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavila je za Novosti Kristina Nađ, portparolka komesara za proširenje Evropske unije Olija Rena.

Diplomatski izvori Novosti u Briselu kažu da bi u ponedeljak trebalo da bude odobrena i Radna grupa EU za Srbiju i doneta odluka o ubrzavanju procedure za liberalizaciju viznog režima.

"Evropska unija je u potpunosti tehnički spremna da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a to znači i da je Sporazum preveden na sve jezike EU, nedostaje samo politička odluka Saveta ministara", rekla je Kristina Nađ, uz napomenu da je komesar Ren očekivao da glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc poseti Beograd pre sednice Saveta ministara Evropske unije i da mu podnese izveštaj.

Renova portparolka je rekla da u Evropskoj komisiji ne vide problem zašto Srbija ne bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer taj ugovor ne utiče ni na koji način na rešavanje statusa Kosova.

"Koliko mi znamo, vicepremijer Božidar Đelić dobio je ovlašćenje Vlade da potpiše taj sporazum. Do danas nismo čuli da mu je neko oduzeo to ovlašćenje", rekla je Kristina Nađ.

Šanse da Evropska unija pozove Srbiju na potpisivanje Sporazuma o pridruživanju postoje, ali su poprilično male, preneli su Novostima različiti diplomatski izvori iz institucija EU i zemalja članica.

Isti izvori kažu da se Holandiji, u stavu da sa Srbijom ne treba potpisati Sporazum o pridruživanju, pridružila i Belgija. (FoNet, Tanjug, 13.02.2008.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates