Naslovnica
SRBIJA ZATRAŽILA SEDNICU SB UN

ImageAmbasador Srbije pri UN Pavle Jevremović i zvanično je sinoć zatražio hitan sastanak SB UN na kojem bi se raspravljalo o Kosovu.

U pismu predsedavajućem Savetu bezbednosti UN on je zatražio da to telo razmotri "ekstremno opasnu situaciju u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, gde smo svedoci završnih priprema za jednostrano proglašenje nezavisnosti".

Jevremović ocenjuje da bi takva deklaracija (o nezavisnosti) značila kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom je na Kosovu uspostavljena administracija Ujedinjenih nacija i dozvoljen dolazak trupa NATO-a, ali se garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ranije je izjavio da će srpska strana zatražitti hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da će Rusija podržati takav predlog uzimajući u obzir "opasan razvoj događaja".

Očekuje se da će Savet bezbednosti već danas razmotriti zahtev srpskih vlasti, piše Asošijeted pres pozivajući se na diplomatske izvore u UN. (Beta, 13.02.2008.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates