Naslovnica
SRPSKA BANKA SE OSNIVA U ZAGREBU

ImageInstitucije Srba u Hrvatskoj krenule su u osnivanje svoje poslovne banke koja bi radila na gospodarskom oživljavanju povratničkih sredina. Buduća banka naslanjala bi se na tradiciju nekad vrlo snažne Srpske banke, nastale krajem 19. stoljeća u Zagrebu.

Srpsko narodno vijeće, Štedno-kreditna zadruga Privrednik i Srpsko privredno društvo Privrednik pokrenuli su inicijativu kojom bi se sadašnja štedno-kreditna zadruga  transformirala u banku srpske zajednice u Hrvatskoj. Upravo je u tijeku postupak dokapitalizacije ŠKZ-a, animiranje budućih dioničara u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

- Zakon nas obvezuje da do 1. ožujka transformiramo ŠKZ Privrednik u štednu banku ili kreditnu uniju. Upravo je u tijeku prikupljanje sredstava za dokapitalizaciju. Nadam se da ćemo uspjeti - rekla je Branka Žarković, upraviteljica ŠKZ-a. Nije, međutim, htjela precizirati koliki je sada kapital ŠKZ-a, rekavši samo da je zakonski minimum za buduću štednu banku osam milijuna kuna. Da su pripreme u punom jeku, potvrđuje i ovotjedni susret Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, s Bojanom Pajtićem, predsjednikom vlade Vojvodine. Pajtić je obećao da će Izvršno vijeće Vojvodine pomoći osnivanju banke sa 45.000 eura za nabavu softvera.

 - U tijeku su razgovori s poduzećima u Hrvatskoj i Srbiji koja bi sudjelovala u dokapitalizaciji. Tražimo buduće dioničare. Još je rano s njihovim imenima izlaziti u javnost. Radi se o ozbiljnom poslu, treba ispuniti uvjete koje propisuje HNB  - rekao je Pupovac.

Prema Pupovčevim riječima, preko buduće banke išla bi sredstva hrvatske Vlade namijenjena za povratak Srba, obnovu i gospodarski razvoj povratničkih sredina sukladno sporazumu Vlade i SDSS-a. Uz to, buduća bi banka davala garancije za pokretanje poduzetničkih projekata i osiguravala stipendije za školovanje potrebnih struka.

- Naslanjat ćemo se na tradiciju nekadašnje Srpske banke, ali to neće biti ista banka. Ona će biti kao svaka druga banka u Hrvatskoj koja će se boriti za svoj dio kolača. Nećemo biti samo banka srpske zajednice - objasnio je Pupovac.

Do Drugog svjetskog rata u Zagrebu je djelovala vrlo moćna Srpska banka, osnovana 1895.  Vrlo je brzo postala druga najveća banka u Hrvatskoj. Već je u startu uspjela osigurati osnivački kapital od 90 milijuna kruna. Imala je podružnice u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Kninu, Novom Sadu, Somboru i Subotici. Među gotovo 7000 dioničara bilo je ne samo bogatih i uglednih Srba nego i Hrvata, Slovenaca, Nijemaca, Mađara, Talijana, Amerikanaca... Dioničari su bili i kipar Ivan Meštrović i znanstvenik Mihailo Pupin. (Jutarnji list, 31.01.2008.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates