Naslovnica
"SUDITE SAMO SRBIMA, A GDJE JE MERČEP?"

ImageNevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava , objavila je izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu za 2008. u kojem ocjenjuje da su u RH ostvarena skromna postignuća u poštovanju ljudskih prava.

No snažna kritika upućena je zbog postupaka koji se vode za ratni zločin i odnosa prema srpskim povratnicima.

“Srbi, osobito povratnici, i dalje su izloženi nasilju i zastrašivanju, iako manje 2007. nego prijašnjih godina”, navode. HRW izdvaja i neke incidente, kao što su napad iz srpnja 2007. na oca i sina srpske nacionalnosti nakon povratka u selo Gornji Vrhovci, u kojem su izbjegli da budu živi spaljeni, te napade na imovinu Srpske pravoslavne crkve i Srbe u području Kistanja.

U dijelu koji se odnosi na odgovornost za ratne zločine HRW spominje pozitivne reakcije na haašku presudu Milanu Martiću na 35 godina zatvora i negativne reakcije na blage presude “vukovarskoj trojci”.

Navodi se da je 2007. vođeno nekoliko postupaka protiv Hrvata pred domaćim sudovima, koji su privukli veliku pozornost javnosti, kao što je suđenje Branimiru Glavašu te proces protiv Rahima Ademija i Mirka Norca za ubojstva civila u Medačkom džepu.

Ocjenjuje se da Srbi čine golem broj optuženih i osuđenih ratnih zločinaca u Hrvatskoj, “čime se stvara tolika disproporcija da upućuje na pristranost”. Citiraju se i statistički podaci Državnog odvjetništva prema kojima je od 3666 osoba optuženih za ratne zločine od 1991., 3604 kazneno gonjeno za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, dok su 62 bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

HRW spominje i da su tužitelji dobili dokaze ICTY-ja koji olakšavaju kazneni progon Tomislava Merčepa za zločine iz 1991. protiv Srba, ali u vrijeme pisanja izvješća suđenje još nije počelo.

Ističe se da “srpske žrtve drugih povreda tijekom rata, uključujući i nestanak više od 100 civila u Sisku, i dalje čekaju na pravdu”.

Ocjenjuje se da su “mnogi kazneni progoni i suđenja Srbima i dalje upitnog standarda”, posebno suđenja u odsutnosti.  U Hrvatskoj i dalje dominiraju suđenja pred sudovima u gradovima u kojima su zločini počinjeni, umjesto pred četiri suda koja su određena kao mjerodavna za postupke u predmetima ratnih zločina.

Kao negativan primjer takve prakse ističe se treća oslobođajuća presuda za Mihajla Hrastova u Karlovcu za ubojstvo 13 srpskih rezervista 1991. “Od Hrvatske, kao države kandidatkinje za članstvo u EU, očekuje se da ide putem ispunjenja kriterija EU u vezi s poštovanjem ljudskih prava, iako je još u pitanju spremnost EU da pitanjima preostalima iz rata da prioritet”, zaključuje HRW.  (Hina/Jutarnji list, 01.02.2008.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates