Naslovnica
"SRPSKI PISCI NISU POLITIČKO PITANJE!"

ImagePotpredsjednik u novoj Vladi premijera Ive Sanadera, je predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, defektolog dr. Slobodan Uzelac. Slobodna Dalmacija donosi intervju. (21.01.2008.)

Šira ga je javnost upoznala kao državnog tajnika za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ministra Dragana Primorca, gdje o njemu govore samo u superlativima.

Što se dogodilo da ste u Vladu ušli Vi, a ne dr. Pupovac? Je li točno da ste nerado prihvatili tu dužnost?

- Nema tu ništa misteriozno. Do povećanoga zanimanja javnosti za to pitanje dovela je činjenica što se o kadrovima i inače razgovaralo u zadnji čas. Sjetite se, svi su govorili: programi, pa onda ljudi, a o programima i sporazumima raspravljalo se do zadnjega dana. Pretpostavljao sam da ću morati nešto raditi u novome mandatu, a zaista do zadnjeg dana nije bilo definirano što. Dr. Pupovac je tu ostao dosljedan. Čitavo je vrijeme govorio kako bi netko u ime SDSS-a trebao ući u Vladu, ali nije rekao da to mora biti baš on, zar ne?

Svjetski mediji u izvještajima o sastavljanju nove Sanaderove Vlade naglasak su stavili upravo na Vaše imenovanje. Smeta li Vam što ste na to mjesto došli po nacionalnom, a ne, recimo to tako, stručnom ključu?

Nadam se da se moja nacionalna pripadnost danas ističe u pozitivnom, gotovo obećavajućem kontekstu, kako za Hrvatsku, tako i za Srbe u njoj. Sve nas, a mene naročito, to posebno obvezuje. Trudit ću se da u toj istoj javnosti budem doživljen prije svega po rezultatima svoga rada. Usput, nadam se da na ovo mjesto i nisam dospio samo po nacionalnom ključu.

Jeste li generalno zadovoljni odnosom hrvatskih vlasti prema problemima srpske zajednice zadnjih godina? Gdje vidite najveće probleme?

- Generalno, zadovoljan sam odnosom vrha vlasti prema tom problemu. Problemi su u samovolji nekih samozvanih i lokalnih lidera koji se opiru pravu i pravdi, tobože tako braneći hrvatske nacionalne interese.

Čelnik HSP-a Anto Ðapić kaže kako nije glasovao za Sanaderovu Vladu zbog Vas. Kako to komentirate?

- Na to doista nemam komentara.

Prema koalicijskom sporazumu HDZ-a i SDSS-a, u hrvatske se škole vraćaju ćirilica i srpski pisci?

- Bojim se da je u nekim medijima to najavljeno kao nešto čega se hrvatska javnost treba plašiti, kao da se dogodio potres u glavnom gradu. Zapravo, tu nema ničega dramatičnog, osobito jer toj stvari tek treba pristupiti. Obje strane naglasile su potrebu, u interesu svih građana, to ozbiljno pitanje razraditi mirno, stručno i argumentirano. Ne pada nam na pamet išta nametati. Drugim riječima, stručnjaci će procijeniti ukupan doprinos srpske kulture, pa i ćirilice, ukupnoj hrvatskoj kulturi, povijesti, pa i sadašnjosti i budućnosti. Isključivo u onoj mjeri u kojoj se pojedina djela ocijene neprolaznim, civilizacijskim vrijednostima, postat će dio općeg školskog plana, dakle, obvezna za sve. To je stručno-obrazovno pitanje prije nego stranačko-političko. (srbi-zagreb.net)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates