Naslovnica
Izbori u Srbiji: Očekivano u drugi krug

ImagePrema prvim rezultatima predsjedničkih izbora u Srbiji, koje je objavila nevladina organizacija CeSID, najviše glasova u prvom krugu osvojio je Tomislav Nikolić, kandidat Srpske radikalne stranke (SRS). Njemu je podršku dalo 39.4 posto birača. (20.01.2008.)

Drugoplasirani je kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić za kojeg je glasovalo 35.4 posto birača. Kandidat Nove Srbije Velimir Ilić je trećeplasirani sa 7.9 posto glasova. Njega je u kampanji podržao i aktualni srbijanski premijer Vojislav Koštunica. Za kandidata SPS-a Milutina Mrkonjića glasovalo je 6.3, dok se za liberalnog Čedu Jovanovića odlučilo 5.4 posto birača. Ostala četiri kandidata osvojila su manje od 5 posto glasova.

Prema podacima CeSID-a, koji se temelje na 60 posto obrađenih biračkih mjesta, Tomislav Nikolić u prednosti je pred Tadićem u Vojvodini (39,6 prema 36,4 posto), u središnjoj Srbiji i na Kosovu, dok je Tadić u prednosti u Beogradu (40,2 prema 38,4 posto).

Radikalima se u njihovom stožeru pridružila i Marija Šerifović, popularna srbijanska pjevačica i pobjednica Eurosonga koja je u kampanji dala bezrezervnu podršku Nikoliću.

LDP: Zadovoljni smo!

U stranci LDP Čede Jovanovića izrazili su zadovoljstvo rezultatom kojeg je na izborima postigao njihov kandidat. Istaknuli su da je Jovanović treći u Beogradu, Novom Sadu i svim urbanim sredinama.

Na pobjedu Nikolića u prvom krugu ukazivale su i brojne predizborne ankete. U kampanji se zalagao za bezuvjetno očuvanje Kosova, za suradnju s Rusijom, ali i Europskom unijom ako države obećaju da Srbiji neće otimati teritorij.

I Tadić se zalagao za očuvanje Kosova, no on u Europi ima imidž prozapadnog kandidata koji će Srbiju voditi prema europskim integracijama i NATO-u.

Mnogi analitičari predviđaju pobjedu Tadića u drugom izbornom krugu, ali ipak ističu da će veliku ulogu odigrati premijer Koštunica koji će se, nakon podrške trećeplasiranom Velimiru Iliću, morati odlučiti između Tadića i Nikolića. Za Tadićevu pobjedu vrlo je važan i visok odaziv u drugom krugu.

Rekordan odaziv birača

Građani Srbije birali su u nedjelju novog predsjednika, a prema podacima nevladine organizacije CeSID, svoje biračko pravo ostvarilo je 60.6 posto građana s pravom glasa.

Najveći interes po regijama zabilježen je u Vojvodini gdje je glasovalo 62.8 posto, u središnjoj Srbiji je to učinilo 61.3 posto, a u Beogradu 57.2 posto birača. Svoje biračko pravo na Kosovu ostvarilo je 45.9 posto biračkog tijela.

Izvršni direktor CESID-a Zoran Lučić rekao kako je odaziv birača bio znatno veći od očekivanog. Istaknuo je da je to najveći odaziv još od 2000. i vremena kada se rušila vlast Slobodana Miloševića.

Za predsjednika Srbije natjecalo se devet kandidata, a u drugi izborni krug ušli su Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Građani Srbije o predsjedniku će odlučiti 3. veljače. (vecernji.hr)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates