Naslovnica
U Srbiji izborna šutnja

Uoči sutrašnjih predsjedničkih izbora, u Srbiji je drugi dan izborne šutnje. Više od 20 promatrača OESS-a pratit će izbore. (19.01.2008.)

Sadašnji predsjednik Boris Tadić te vođa srpskih radikala Tomislav Nikolić prema dosadašnjim ispitivanjima mišljenja javnosti imaju izgleda za pobjedu. Prva predviđanja agencije CESID sugeriraju kako će u prvom krugu Nikolić imati čak 100 tisuća, odnosno 2 posto, glasova više od Tadića, čime će ova dva kandidata ući u drugi krug izbora. Predsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić na svojim je predizbornim skupovima, između ostalog, pričao i o tome kako svoju zemlju neće posvađati niti s jednom državom europske unije te kako Srbija, s njime kao predsjednikom, neće puzati u Europsku uniju. Njegovu predizbornu kampanju obilježilo je i to što mu je jedna od najpoznatijih američkih savjetodavnih tvrtki, "Quinn Gillespie & Associates" (QGA), navodno savjetovala da prestane spominjati Šešelja. Naime, prema saznanjima Blica, neke od glavnih preporuka koje su stigle u Nikolićev Izborni stožer glase: "Ne više spominjati da će Vojislav Šešelj biti sljedeći premijer, ne govoriti da će nakon izbora biti vraćen bedž s njegovim likom i svu pažnju usmjeriti na pristaše DSS-a kao ciljnu skupinu". QGA Nikoliću savjetuje i potpunu promjenu imidža te blaže stavove prema Kosovu.

Aktualni predsjednik Republike Srbije Boris Tadić koji se nada reizboru, svoju je predsjedničku kampanju uglavnom obilježio izjavama kako je "odustajanje od europskog puta doslovno odustajanje od Kosova"  te kako "svi moraju biti svjesni da bi svako jednostrano rješenje  (vezano za Kosovo, op.a) dovelo do destabilizacije regije i nesagledivih posljedica".

Osim Nikolića birači će se moći opredijeliti i za liberala Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg bliskog suradnika Slobodana Miloševića, Milutina Mrkonjića, zastupnika mađarske manjine Ištvana Pastora, predsjednika Nove Srbije Velimira Ilića, Marijana Rističevića iz Narodne seljačke stranke, Jugoslava Dobričanina iz Reformističke stranke iz Niša i Milanke Karić, supruge odbjeglog tajkuna Bogoljuba Karića. (index.hr)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates