Naslovnica
ODLUKA U DRUGOM KRUGU IZBORA U SRBIJI
ImageIshod predsedničkih izbora u Srbiji, zavisiće od toga koga će i na koji način u drugom krugu podržati Vojislav Koštunica - ocenio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Medija centru član istraživačkog tima CESID Srećko Mihailović.

On je podvukao da rezultat u drugom krugu neće biti odraz individualnog raspoloženja birača, već odluka stranačkih rukovodstava.

Tim CESID sproveo je u periodu od 25. do 31. decembra istraživanje na uzorku od 1.502 ispitanika s područja Srbije (bez Kosova i Metohije). U obzir, međutim, nije uzeta podrška Demokratske stranke Srbije Velimiru Iliću, kao ni podrška koju je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić dobio od predsednika LSV Nenada Čanka.

Procene moguće izlaznosti u prvom krugu predsedničkih izbora ukazuju na to da će na glasanje sigurno izaći 2,7 miliona birača, ali su realna očekivanja da će ova brojka biti veća, odnosno da će se na biralištima pojaviti između 3,1 i 3,5 miliona glasača.

Istraživanje CESID pokazuje i da većina građana Srbije podržava Srbiju na putu ka EU, ali da je samo 40 odsto građana spremno da podrži evrointegracije sa stanovišta vrednosti koje treba prihvatiti. Ostanak Kosova i Metohiji u Srbiji takođe podržava većina građana Srbije, ali ne postoji veća zainteresovanost za ulazak u nove sukobe zarad ostvarivanja tog cilja.

Uzevši u obzir sve aktuelne društveno-političke faktore, zaključak istraživanja je da kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić u prvom krugu može da računa na glasove od 1.150.000 do 1.375.000 glasača, dok se raspon glasova koje će dobiti kandidat DS Boris Tadić nalazi između brojki od 1.050.000 i 1.175.000 glasova.

Kandidat LDP Čedomir Jovanović dobiće između 150.000 i 250.000 glasova, kandidat SPS Milutin Mrkonjić može da računa najviše na 250.000 glasova, dok će Velimir Ilić, kandidat Nove Srbije dobiti između 200.000 i 400.000 glasova. S obzirom na to da je podrška Vojislava Koštunice i DSS u drugom krugu navedena kao ključni faktor po ishod predsedničkih izbora, analizirano je i raspoloženje birača ukoliko se obistine očekivanja, pa se u drugom krugu susretnu Boris Tadić i Tomislav Nikolić

- Što se tiče pristalica DSS i njihove podrške u drugom krugu, istraživanje pokazuje da će za Tadića glasati 43 odsto, dok će Nikolića podržati 15 odsto glasača DSS. Analize ukazuju na to da će pobeda na predsedničkim izborima umnogome zavisiti od izlaznosti. Manja izlaznost odgovara Tomislavu Nikoliću, dok bi u slučaju da glasa više od 3,2 miliona birača, pobednik sigurno bio Boris Tadić. Mnogo faktora će biti uključeno, a posebno će biti važne poruke koje će Evropa i Evropska unija slati Srbiji i njenim građanima - istakao je programski direktor CESID Đorđe Vuković.

On je takođe naglasio da istraživanje dokazuju da su partijska identifikacija i bliskost stankama i dalje osnovni faktor u procesu odlučivanja kod biračkog tela. Vuković je naveo da trenutni rejting kandidata govori da na izbore neće izaći 16 odsto birača, a da Tomislav Nikolić ima podršku 21 odsto biračkog tela, dok je za Borisa Tadića 19 odsto birača. Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić imaju podršku od po četiri odsto, dok će za Čedomira Jovanovića glasati tri odsto birača.

Istraživanje CESID bilo je usmereno ka analizi celokupnog socijalno-političkog miljea u kojem će biti održani predstojeći predsednički izbori, s posebnim akcentom na analizu profila birača u Srbiji. Ispitivano je poverenje građana u državne i političke institucije, njihova percepcija najvažnijih državnih ciljeva, opravdanost društvenih sukoba, ali i njihov odnos prema najbitnijim političkim pitanjima kao što su rešavanje statusa Kosova i odnos prema evrointegracijama Srbije. Na taj način došlo se i do podataka koji nagoveštavaju raspoloženje birača na predsedničkim izborima u Srbiji.

Dobijeni podaci pokazuju da poboljšanje životnog standarda, ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti i smanjenje kriminaliteta predstavljaju najvažnija pitanja za građane Srbije. Jednu od ključnih tačaka razdvajanja između Tadićevih i Nikolićevih pristalica predstavlja percepcija Srbije za vreme vladavine Slobodana Miloševića - čak 75 odsto simpatizera Borisa Tadića želi raskid s tim vremenom, dok samo 12 odsto glasača Tomislava Nikolića smatra da je ovaj period bio negativan.

- Istraživanja dokazuju da floskula o postojanju dve Srbije ima utemeljenje u stvarnosti. Tadićeve pristalice imaju više poverenja u državne institucije, dok Nikolićevi glasači nemaju mnogo poverenja ni u instituciju predsednika države - istakao je Mihajlović.

Član istraživačkog tima CESID Zoran Stoiljković naveo da analize pokazuju da samo oko dve petine birača tvrdi da razume političke procese u Srbiji, dok je čak 28 odsto biračkog tela nezainteresovano za politiku. Stoiljković je istakao da polovina birača smatra društvene sukobe opravdanim, a da je samo 10 odsto spremno aktivno da učestvuje u njima. Demokratiju je kao najbolji društveni poredak navelo dve petine birača, ali je ta brojka dosta manja kada se u obzir uzme prihvatanje načela koje ona podrazumeva. (Danas, 16.01.2008.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates