Naslovnica
NAKON 15 GODINA LITURGIJA OPET U HRAMU SV. NIKOLE
Image U obnovljenom pravoslavnom hramu svetog Nikole jučer je održana prva liturgija nakon 15 godina. Bogosluženje je predvodio episkop gornjokarlovački Gerasim, čime se obistinila najava da će 2008. godine u novoj crkvi biti proslavljen Božić po julijanskom kalendaru.

Image Premda se nakon izjave gradonačelnika Karlovca Damira Jelića kako će u srijedu biti s pravoslavcima očekivalo da će prisustvovati jučerašnjoj liturgiji, međutim, to se nije dogodilo.

"Istina, rekao sam da ću u srijedu biti s pravoslavcima, ali nisam precizirao da će se to dogoditi na liturgiji, nego ću prisustvovati večernjem susretu s Vijećem srpske nacionalne manjine", precizirao je jučer gradonačelnik Damir Jelić.

Crkva sv. Nikole je sagrađena 1785. godine u kasnobaroknom stilu, po čemu je bila na glasu kao jedna od najljepših crkava, a razrušena je početkom Domovinskog rata.

Prije tri godine Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka raspisalo je natječaj za obnovu hrama svetog Nikole te najvećim dijelom osiguralo financiranje obnove vrijedne više od šest milijuna kuna. Izgrađena replika izgleda u detalje ista kao originalna crkva te su tijekom obnove korišteni upotrebljivi materijali pronađeni u ruševinama, kao o cigla starog formata.

Najviše zahvaljujući Konzervatorskom odjelu u Karlovcu sačuvani su ikonostas i muzejski eksponati. Obnova hrama svetog Nikole, smatraju u Pravoslavnoj crkvi, daljnja je normalizacija vjerskog života u Karlovcu, 12 godina nakon Domovinskog rata. Bogosluženje se sve ove godine obavljalo u privremenoj improviziranoj kapelici u Radićevoj ulici, a svi pravoslavni vjernici konačno će idući Božić po julijanskom kalendaru dočekati u obnovljenom hramu.

U Eparhiji gornjokarlovačkoj nadaju se da će uskoro doći i do obnove također razrušene Eparhijske zgrade u Radićevoj ulici. Za obnovu zgrade već je izrađen glavni izvedbeni projekt, postoji i sva dokumentacija, no problem je kako osigurati deset milijuna kuna, koliko je potrebno da bi se zgrada dovela u prvobitno stanje. (Novi list, 20.12.2007.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates