Naslovnica
KOŠTUNICA TRAŽI KOSOVO U OKVIRU SRBIJE
Image  Vijeće sigurnosti UN-a počelo je raspravu na kojoj Srbi traže Kosovo u okviru Srbije, a kosovski Albanaci neovisnost te pokrajine. Sudionicima sjednice obraćaju se srbijanski premijer Vojislav Koštunica i kosovski predsjednik Fatmir Seidiju.

Koštunica je u pripremljenom govoru na 11 stranica, uputio dramatičan poziv Vijeću sigurnosti UN na poštivanje međunarodno priznatih granica Srbije i naglasio kako Srbija neće pristati na ništa osim nastavka pregovora, u okvirima rezolucije 1244 do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja.

''Ako umjesto nastavka pregovora dođe do jednostranih akata koji krše rezoluciju 1244, Srbija će ne samo godinu, za 10 godina, već zauvijek poštivati međunarodno pravo i smatrati Kosovo integralnim i neodvojivim dijelom svojeg teritorija'', izjavio je Koštunica.

Najavljujući da će Srbija poništiti albansko proglašenje neovisnosti Kosova, Koštunica je izrazio uvjerenost da će ''nemali broj članica UN-a'' nastaviti priznavati Srbiju u međunarodno priznatim granicama, te poštivati prava i čast milijuna Srba odbijajući ''jednostranu neovisnost ilegalno stvorenog marionetskog entiteta''.

Srbija, po Koštuničinim riječima, također smatra ilegalnim slanje misije EU-a na Kosovo bez nove rezolucije UN-a.

Kosovski predsjednik Seidiju, u pripremljenom je govoru, opisao genezu stradanja kosovskih Albanaca, ukidanje autonomnih prava i proces neuspješnih pregovora sa Srbijom.

''Umorni smo nakon dva desetljeća izolacije, rata i političkog limba'', rekao je Seidiju koji je također pozvan da se obrati Vijeću sigurnosti, ali ne kao predstavnik zemlje članice UN-a.

Seidiju je izrazio spremnost kosovskih vlasti za punu provedbu plana UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija koji predviđa međunarodno nadziranu neovisnost Kosova, za razdoblje međunarodnog nadzora nad neovisnim Kosovom predviđeno planom, te spremnost za zaštitu srpske i drugih manjina i razvoj prijateljskih odnosa sa Srbijom i drugim susjednim zemljama. (Net.hr, 20.12.2007.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates