Naslovnica
OŠTETILA IZBJEGLE SRBE ZA POLA MILIJUNA KUNA
U nastavku suđenja Dušanki Borojević (51), koju se na zagrebačkom Općinskom sudu tereti za prijevare "teške" gotovo pola milijuna kuna, za koliko je, prodajom njihovih kuća, oštetila 11-ero Srba izbjeglih iz Hrvatske, trebao je svjedočiti njezin brat Dušan Borojević (46).

Iako je samo zbog svjedočenja, navodno, doputovao iz Šapca, muškarac je iskoristio svoje zakonsko pravo te nije želio svjedočiti protiv svoje sestre.

Riječ je inače, o postupku u kojemu se ženu optužuje da je krajem 1998. i tijekom 1999. posredujući između izbjeglih hrvatskih Srba s područja Knina i Karlovca te Agencije za posredovanje i promet nekretninama (APN), klijentima od prodaje njihovih kuća, davala tek između 12 i 40 posto vrijednosti od one koju je Agencija isplatila njoj.

Tužiteljstvo naime, smatra, kako je optužena žena, koju su oštećeni ovlastili da ih zastupa u prodaji njihovih nekretnina u RH, klijentima predočavala krivotvorene ugovore s APN- om, na kojima je prikazivala lažne iznose za koje navodno prodala njihove domove. Općinski sud inače, preko Interpola, još uvijek pokušava doći do adresa većine oštećenih Srba, a samo jedna svjedokinja zbog lošeg će zdravstvenog stanja, biti ispitana u Srbiji.

Okrivljena  pak, koja je u vrijeme podizanja optužnice, imala hrvatsko državljanstvo, danas tvrdi da je državljanka isključivo Republike Srbije. Općinskom sudu u Zagrebu u ljeto 2005. poslala je dopis "nisam u mogućnosti i ne želim se odazvati pozivu za sud". Uputila prijedlog za suđenjem u odsutnosti.

Predlaže doduše, da joj se sudi u odsutnosti, no ovaj hrvatski sud proglašava nenadležnim, pozivajući se na srbijansko državljanstvo. Za to djelo, zastare po pojedinim točkama optužnice, nastupaju između kolovoza 2008. i prosinca 2009.

Inače, Borojevićki se nedavno sudilo i u Srbiji, i to zbog prijevare od gotovo milijun i pol njemačkih maraka nad više od 200-tinjak izbjeglih Srba. Postupak sa 130 točaka optužnice međutim, "pao" je u zastaru 2006. i to pod prilično čudnim okolnostima.

Srbijanski su mediji, "kalkulirali" i da su Dušanka i njezin brat, preko svoje agencije, za 20 milijuna njemačkih maraka prevarili više od 2 000 izbjeglih Srba. (Vijesnik, 06.12.207.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates