Naslovnica
KULTURNO STVARALAŠTVO MANJINA
ImageNa desetoj po redu Manifestaciji kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja je u nedjelju (04.11.2007.) održana u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu predstavio se i Ansambl SKD "Prosvjeta" iz Vukovara.

Manifestaciju koja se održava pod pokroviteljstvom hrvatske vlade otvorili su predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, vicepremijerka Jadranka Kosor i izaslanik predsednika Stjepana Mesića Siniša Tatalović.

Tolnauer je odao priznaje manjinama što imaju mnogo ljubavi i volje za očuvanje svog identiteta, naglasivši da je za kulturno stvaralaštvo manjina u Hrvatskoj izdvojeno 35 miliona kuna što je  najviši iznos za tu namenu u Evropi.

Kosorova je rekla da je u protekle četiri godine vlada povećala financiranje kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina za 110 posto, a kroz Nacionalni program za Rome i 200 posto, dodavši da je u Hrvatskoj sada oko 4.000 predstavnika nacionalnih manjina uključenih u odlučivanje na različitim nivoima.

Tatalović je naglasio da je Hrvatska visoko među evropskim državama po zakonskoj i stvarnoj zaštiti manjinskih prava i ističući da Mesić ima stalne kontakte s udruženjima

manjina s ciljem unapređenja dijaloga i suradnje.

Na početku programa prikazan je dokumentarni film «Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina RH od 1997. do 2007.» autora Ognjena Golubića.

Osim Srba predstavile su se i manjinske zajednice Nijemaca i Austrijanaca, Čeha, Crnogoraca, Slovenaca, Albanaca, Rusa, Roma, Slovaka, Jevreja, Poljaka, Makedonaca, Bošnjaka, Mađara, Rusina i Ukrajinaca  i Talijana, uz učešće Ansambla narodnih plesova i pesama Hrvatske «Lado».

Manifestaciji je prisustvovali i predstavnici manjinske samouprave, ali i brojni aktivisti «prosvjete»  na čelu s predsjednikom Čedomirom Višnjićem,  kao i ambasador Srbije Radivoj Cvetićanin.

www.srbi-zagreb.net

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates