Naslovnica
VEĆINA ZASTUPNIKA MANJINA PONOVO U UTRCI ZA SABOR
ImageVećina zastupnika nacionalnih manjina iz prošlog saziva hrvatskog Sabora ponovo će okušati sreću na parlamentarnim izborima 25. studenog ove godine.

Svoju kandidaturu je predala dosadašnja zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil, kojoj bi, uđe li u Sabor, to bio treći mandat.

Na izborima 2000. i 2003. godine izabrana je kao kandidatkinja HSS-a iz kojeg je izašla početkom zadnjeg mandata, tako da na izbore 25. studenoga izlazi kao neovisna kandidatkinja.

Budući da, prema njezinim riječima, Savez Čeha kao krovna udruga češke manjine neće imati svoga kandidata, velike su joj šanse da opet bude zastupnica.Treba reći da su zastupnici manjina ili njihove stranke u povoljnijem položaju u odnosu na kandidate koji će u Sabor pokušati ući prvi put jer imaju pravo na novac iz proračuna za naknadu troškova kampanje.

Kao nezavisni kandidat na izbore izlazi i zastupnik talijanske manjine Furio Radin koji je u Saboru još od 1992. godine. Iako je i predsjednik Talijanske unije, ipak neće biti njezin kandidat. „No, Unija tradicionalno simbolički podržava sve nezavisne kandidate koji nisu vezani uz stranku“, kaže Radin.

Šemso Tanković, zastupnik bošnjačke, albanske, slovenske, crnogorske i makedonske manjine, na izbore izlazi kao kandidat svoje Stranke demokratske akcije. Ta stranka imat će svoga kandidata i za romsku te još 11 manjina Šamija Ališana, kojeg će podržati i SDP i Hrvatska romska demokratska stranka.

Srbi imaju pravo u XII. izbornoj jedinici izabrati tri zastupnika, a u zadnjem sazivu to su bili Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Ratko Gajica iz SDSS-a. Njih trojica će ponovo biti kandidati, a stranka će na izbore izaći i sa stranačkom listom u IX. izbornoj jedinici, tako da u budućem Saboru priželjkuju čak četiri zastupnika.

Od Sabora se oprostio Nikola Mak, zastupnik njemačke i još 11 manjina, koji sa 70 godina odlazi u mirovinu. "Zadovoljan sam onim što sam ostvario. Smatram da sam puno toga učinio ne samo za njemačku nego i za druge manjine", rekao nam je Mak. Njemačka narodnosna zajednica - zemaljska udruga podunavskih Švaba umjesto Maka će kandidirati Renatu Trischler.

Budući da Nijemci zastupnika biraju zajedno s Romima, Rusinima, Ukrajincima, Židovima, Austrijancima, Poljacima, Bugarima, Rusima, Rumunjima, Turcima i Vlasima, teško je prognozirati iz koje će manjine ovaj put biti izabran zastupnik koji će u Saboru predstavljati svih 12.

Na izbore neće izaći ni zastupnik mađarske manjine Jene Adam koji je nepravomoćno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog nenamjenskog trošenja novca koji je dobivao kao nezavisni zastupnik. (Vijesnik, 29.10.2007.) - www.srbi-zagreb.net

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates