Naslovnica
POČINJE SUĐENJE BRANIMIRU GLAVAŠU
ImageBranimiru Glavašu i bivšim pripadnicima tzv. uskočke bojne danas (15.10.2007.) počinje suđenje u zagrebačkom Županijskom sudu za zlostavljanja i ubijanja srpskih civila u Osijeku 1991.

Riječ je o slučajevima poznatima kao "selotejp" i "garaža". Svi su u pritvoru od oktobra prošle godine.

Suđenje Branimiru Glavašu i šestorici bivših pripadnika uskočke bojne, optuženih za ratni zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti 1991. godine u Osijeku, počet će danas na Županijskom sudu u Zagrebu, pred vijećem kojim će predsjedati sudac Zeljko Horvatović.

Proces protiv Glavaša traje zapravo više od dvije godine, od jula 2005. godine, kad je na temelju kriminalistièke obrade zločina u Osijeku, pred istražnim sucem saslušano šest osoba koje su teretile Glavaša. Dvije od tih šest osoba saslušane su kao ugroženi svjedoci, a par mjeseci kasnije, svoju izjavu pred zagrebaèkih Županijskim sudom kao zaštićeni svjedok dao je i Krunoslav Fehir, da bi kasnije, nakon podizanja optužnice postao i krunski svjedok, odnosno svjedok koji ne mora kazneno odgovarati.

Od Fehirove izjave, zapravo od konferencije za novinare njegovog oca na kojoj je otkriven identitettajnog svjedoka protiv Glavaša, taj proces ne prestaje puniti novinske stupce. I to s pravom. Prvi put pred domaćim pravosuđem saborski zastupnik bit će izveden na sud pod optužbom za ratni zločin, čime Glavašev slučaj odskače i od haških procesa "običnim" generalima HV-a, koji nisu aktualni saborski zastupnici.

U prvoj istrazi, onoj za tzv. slučaj „garaža“, Glavaš je bio osumnjičen s Krunoslavom Fehirom, što je Glavaševim odvjetnicima dalo prilično jak adut za tvrdnje da se ne može vjerovati osobi koja sama priznaje daje poèinila ratni zločin.

Nakon burne rasprave u Saboru, Glavašu je određen pritvor, a Fehiru ne, što je kod saborskog zastupnika izazvalo priličan revolt, u tolikoj mjeri da je počeo štrajkati glađu. Tek nakon što je dugotrajnim gladovanjem ugrozio život, pušten je na slobodu.

Takvao dluka istražnog suca Zdenka Posavca izazvala je dvojake reakcije. Dok ju je javnost bliska Glavašu pozdravila, kritičari su isticali da se radi o porazu pravne države i da je Glavaša trebalo prisilno hraniti.

U drugom slučaju tzv. "selotejp", vodile su se slične bitke oko pritvora, a Glavaša je ovaj put žestoko optužila Gordana Getoš Magdić, tvrdeæi da je bio nalogodavac ubojstava osječkih Srba.

U oba ta slučaja, tzv. "garaža" i tzv. "selotejp", Glavaša se tereti da je odgovoran za zlostavljanje i ubijanje više od deset osječkih civila srpske nacionalnosti. Ključni svjedoci protiv Glavaša su, naravno, Krunoslav Fehir i Gordana Getoš Magdić, koji na jednak način opisuju njegovu ulogu u ubojstvima i zlostavljanjima civila.

Glavaševa obrana sigurno će se zato u velikoj mjeri posvetiti obaranju njihovih iskaza i to tvrdeći da Fehir ne može biti krunski svjedok, s obzirom na to da je sudjelovao u ubojstvu Čedomira Vučkovića te pokušavajući dokazati da je iskaz Gordane Getoš Magdić iz policije uzet protuzakonito. (Novi list/Jutarnji list, 15.10.2007.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates