Naslovnica
DRUGA RUNDA PREGOVORA O KOSOVU
ImageU Briselu je u nedelju (14.10.2007.) održana druga runda direktnih pregovora delegacija Beograda i Prištine o rešavanju statusa Kosova. 

Pregovori su produženi zbog rasprave o srpskom prijedlogu suštinske automonije za Kosovo kojoj se, u jednom trenutku, pridružio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana.

Iako nema opipljivog približavanja već poznatih, dijametralno suprotnih stavova dve strane, koordinator spoljne i bezbjednosne politike EU Havijer Solana govorio je o znacima "većeg angažovanja" Prištine i Beograda, prvim osmjesima pregovarača i poboljšanju atmosfere na pregovorima:

"Danas je drugi put da su se dvije delegacije sastale direktno, u prisustvu posredničke trojke. To je ujedno i prvi put da su dvije strane bile malo više angažovane u raspravi. Zadovoljan sam time što ovaj proces pokazuje znake većeg angažovanja. Bio sam sa njima, dao sam svoj doprinos u ime EU i ohrabrio ih, a po prvi put sam vidio i neke osmjehe koje ranije nisam viđao."

Predstavnik EU u posredničkoj trojci Volfgang Išinger je istakao da na ocjene o tome ima li napretka u pregovorima treba još sačekati jer se proces nastavlja već za nedjelju dana sličnim sastankom pregovarača dvije strane i trojke, u Beču:

"Na idućem sastanku, narednog vikenda u Beču, vidjećemo da li možemo da ostvarimo stvarni napredak. U tom smislu, mislim da će ova faza pregovora biti odlučujuća."

Šef delegacije Srbije na ovim pregovorima, Slobodan Samardžić, ponovio je stav da to što Priština prejudicira ishod šeti pregovorima i da je tema tekuće serije sastanaka "status KiM" a ne "dobrosusedski odnosi" dve države.

Beograd je insistirao i na svom poznatom stavu da pregovore ne treba vremenski ograničiti.

Predstavnici kosovskih Albanaca su ponovili da će poslije 10. decembra proglasiti nezavisnost bez obzira na ishod tekućih pregovora.

To je istakao i član pregovaračkog tima "Jedinstvo", Veton Suroi:

"Ne postoji dvostrano proglašenje nezavisnosti. To se radi samo na jedan način, i mi ćemo to i uraditi."

Solana će u ponedjeljak u Luksemburgu izvijestiti ministre spoljnih poslova EU o rezultatima briselskog sastanka.

Na sastanku u Briselu delegacije Beograda i Prištine su se saglasile da nova runda direktnih pregovora bude održana 22. oktobra, saopštila je pregovaračka "trojka" Kontakt grupe.

Pregovaračku trojku čine predstavnici EU, SAD i Rusije - Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko.

U saopštenju "trojke" izdatom nakon sastanka prištinske i beogradske delegacije ocjenjeno je da su dvije strane predstavile svoja viđenja statusa i ne pominje se da li je bilo napretka.

Trojka će se sa dvema stranama ponovo sastati u Beču 22. oktobra, a potom će, u narednim nedjeljama, uslijediti učestali direktni sastanci.

Međunarodni posrednici treba da podnesu izvještaj o napretku pregovora generalnom sekretaru UN, 10. decembra.

Kosovski Albanci izražavaju frustriranost sporim napretkom i zaprijetili su proglašenjem jednostrane nezavisnosti, što bi dodatno ogorčilo srpsku stranu, kaže BBC-jev dopisnik.

EU planira da pošalje skoro dvije hiljade policajaca na Kosovo, bez obzira na najavljenu deklaraciju o nezavisnosti.

Beogradsku delegaciju na pregovorima u Briselu predvodili su šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, a prištinski tim predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Agim Čeku. (BBC, 15.10.2007.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates