Naslovnica
Otvorena biblioteka Generalnog konzulata u Rijeci
Image   U petak, 5. oktobra 2007. godine, otvorena je i počela s radom biblioteka u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Rijeci. Tim povodom u Konzulatu je organizovano književno veče posvećeno savremenoj srpskoj književnosti. U programu su učestvovala trojica eminentnih književnih stvaralaca, teoretičara i književnih kritičara iz Beograda i Zagreba: prof. dr Mihajlo Pantić, književnik i književni kritičar, potpredsednik srpskog PEN-a i profesor i upravnik Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima na Filološkom fakultetu u Beogradu, prof. dr Dušan Marinković, književnik i šef Katedre za srpsku i crnogorsku književnost na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Čedomir Višnjić, književnik i predsednik Srpskog  kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba.

Poseban značaj otvaranju biblioteke i svemu onome što je taj kulturni čin pratilo dala je delegacija Ministarstva kulture Republike Srbije, koju su činili gđa Đurđijana Jovanović i g. Mladen Vesković, savetnici u ovom ministarstvu. Oni su i pre i posle književne večeri, u odvojenim susretima sa predstavnicima javnog i kulturnog života ovdašnjih Srba i najuglednijim ovdašnjim intelektualcima i književnicima, ukazivali na institucionalne mehanizme saradnje dijaspore i matice na kulturnom planu i najdelotvornije tokove informativne i kulturne komunikacije između pojedinaca i institucija dijspore i matične države. Načini i mogućnosti takve komunikacije naročito su potcrtani na posebno organizovanom sastanku između ove delegacije Ministarstva kulture i predstavnika srpskih organizacija iz svih županija koje pokriva ovaj Konzulat, održanom u prostorijama riječkog pododbora SKD "Prosvjeta". Tom susretu prisustvovao je i prof. dr Mihajlo Pantić.

Biblioteka Generalnog konzulata startovala je sa fondom od oko 400 naslova, odnosno oko 600 primeraka knjiga. Značajan doprinos tom početnom fondu sa oko 200 knjiga dalo je upravo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Početni donatori su i srpsko Ministarstvo za dijasporu, Narodna biblioteka Srbije te izdavačke kuće "Filip Višnjić"  i "Narodna knjniga - Alfa" iz Beograda.

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates