Naslovnica
"Jugoslaveni" traže status manjine

Image Nacionalne zajednice iz republika SFRJ traže da te zajednice dobiju status nacionalnih manjina u Sloveniji. Pripadnici tih zajednica osjećaju se diskriminisani u odnosu na pripadnike zajednica kojima je status garantovan ustavom.

"Želimo da sačuvamo nacionalni identitet i da se integrišemo pre no što budemo asimilovani", rekao je predsednik Organizacije nacionalnih zajednica jugoslovenskih republika Ilija Dimitrijevski. On je na konferenciji za novinare rekao da organizacija okuplja 64 udruženja Srba, Albanaca, Makedonaca, Bošnjaka i Hrvata koji žive u Sloveniji.

Prema njegovim riječima, pripadnici tih zajednica osjećaju se diskriminisani u odnosu na pripadnike zajednica kojima je priznat sprecijalni status, zagaratovan u slovenačkom ustavu, poput Italijana, Mađara i Roma.

Predsjednik Bosanskog kulturne zajednice Hasan Bacić je rekao da pripadnici zajednica iz bivših jugoslovenskih republika traže da imaju pristup medijima, primjenu maternjeg jezika u obrazovanju i veće učešće u slovenačkoj kulturi.

"Sve što je potrebno jeste politička volja da bi te zajednice stekle status manjine", rekao je Bacić. (Tanjug, 10.10.2007.)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates