Naslovnica
Promocija knjiga SKD Prosvjeta

 Image U četvrtak 11. septembra, u dvorani ogulinske gradske biblioteke, tamošnji pododbor "Prosvjete" priredio je promociju izdanja Srpskog kulturnog društva, kao svoj doprinos manifestaciji pod nazivom "Dani grada Ogulina". 

 Izdanja je predstavio urednik u "Prosvjeti" Čedomir Višnjić, a promociji su prisustvovali i zamjenik župana karlovačkog Siniša Ljubojević, ogulinski gradonačelnik Jure Turković, njegovi zamjenici, Mićo Zatezalo i Tone Radočaj, načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović, paroh ogulinski protojerej Milan Simić, direktorica biblioteke Marijana Mazor te brojni drugi uzvanici i članovi društva.


Urednik Višnjić je posebno govorio o izdanjima koja svjedoče o Ogulinu i selima oko njega. O "Mitropoliji karlovačkoj" Mate Kosovca koja donosi precizne statistike o Srbima s početka 20. vijeka, kao početno stanje uoči tri prošlostoljetna rata, iz koje se vidi da Srbi čine tačno polovinu stanovništva ogulinskog kraja, da manastir Gomirje raspolaže značajnom imovinom itd. Zatim, o svojoj knjizi "Srbobran 1901-1914" i o mjestu Ogulina u tom listu; o 110. godišnjici osnivanja ogulinske Dobrotvorne zadruge Srpkinja, o svetosavskim svečanostima koje je ta zadruga priređivala, i o ličnosti ogulinskog zastupnika u hrvatskom saboru Vladimira NikolićaPodrinskog.

Bilo je to ugodno veče i podsjećanje na jedan davno zaboravljeni Ogulin.

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates