Naslovnica
Zimska Škola očuvanja srpskog jezika i kulture

Image

U Ogulinu se održala „Zimska škola“ očuvanja srpskog jezika i kulture. Ovaj oblik obrazovanja nacionalnih manjina financiran je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.  Sudionici „Zimske škole“ u Ogulinu su učenici dopisno konsultativne nastave SKD Prosvjete,  a došli su iz Gline, Petrinje, Gvozda, Krnjaka, Vojnića, Siska, Rijeke, Karlovca, Plaškog i Ogulina.

Zimska škola održava se prvi put u Ogulinu,  a u organizaciji  je Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Djecu i voditeljicu Maju Matić uz osoblje Učeničkog doma, dočekali su Siniša Ljubojević zamjenik gradonačelnika i Neven Ivošević predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za područje Ogulina.

Očuvanje srpskog jezika, povijesti i kulture jedan je od važnih zadataka SKD Prosvjete. Ovakav oblik izvaninstutucionalnog obrazovanja, a uz potporu resornog Ministarstva, potrebno je organizirati u što više gradova  u Hrvatskoj jer je ćirilica, koja se uči i njeguje u Zimskoj školi,  ne samo dio srpskog pisma, nego i hrvatske kulture. Ovu Zimsku školu organizirala je SKD Prosvjeta u suradnji sa Učeničkim domom u Ogulinu, Športskom zajednicom Grada Ogulina i OŠ Ivane Brlić Mažuranić. U ime organizatora zahvaljujem se osoblju Učeničkog doma Ogulin na predanosti ovom obrazovnom programu i uslugama i svim sudionicima Škole. – izjavio je Siniša Ljubojević, zamjenik gradonačelnika Grada Ogulina.

Uz obrazovni sadržaj koji se odvija u OŠ Ivana Brlić Mažuranić i Školskoj sportskoj dvorani , učenici su obišli jezgru grada, zavičajni muzej Grada Ogulina, te su obišli manastir Gomirje i crkvu Svetog Georgija u Ogulinu gdje se za badnju večer sudjelovalo u paljenju badnjaka povodom pravoslavnog Božića.

  

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates