Naslovnica
Promocija knjige povodom Dana grada Ogulina
Image SKD Prosvjeta prvi put je sudjelovala u programu Proslave Dana grada Ogulina.

U sklopu proslave Dana grada, 9. rujna u Domu obrtnika održana je promocija knjige „Kratka povijest Treće ogulinske narodne graničarske pješadijske regimente“.  Promocija je održana u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ , pododbor Ogulin.

Na predstavljanju knjige nazočni su bili: konzul Republike Srbije u Rijeci Zoran Milivojević, zamjenik župana Karlovačke županije  Milenko Rebić, gradonačelnik Ogulina  Nikola Magdić sa zamjenicima Tonom Radočajem i Sinišom Ljubojevićem, ravnatelji srednjih škola  Višnja Lipošćak i Milan Poljak, ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin Zvonko Ranogajc, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa – Mirko Marković, protojerej  Miloš Orelj, jerej  Milan Simić, te ostali mnogobrojni uzvanici.
Predsjednik SKD „Prosvjete“ pododbor Ogulin, Neven Vujnović, pozdravio je sve nazočne, te se i obratio s nekoliko riječi. Nakon Vujnovića nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika i potpredsjednik SKD Prosvjete podobora Ogulin Siniša Ljubojević. Riječ je uzeo i gradonačelnik Ogulina, Nikola Magdić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog ove knjige, koja govori o povijesti Ogulina, o kojoj se vrlo malo znalo. Predstavljači knjige bili su profesor na Filozofskom fakzultetu u Zagrebu prof.dr.sc. Drago Roksandić kao glavni urednik i Čedomir Višnjiću ime izdavača SKD Prosvjete.

Profesor Roksandić u opsežnom izlaganju ove knjige, naglasio je koliko je truda uloženo u nastanak ove knjige.  Njegov zadatak je bio da se knjiga prevede s njemačkog jezika, ali i da se identificira tko je zapravo bio  Paul Kussan (Pavao Kušan), čovjek prema čijim je sabranim spisima i poveljama i nastala ova knjiga. Kussanova „Kratka povijest Treće ogulinske nacionalne pješadijske regimente“  prva je tiskana povijest jedne hrvatsko–slavonske vojnokrajiške regimente.  U mnogobrojnim radovima na vojnokrajiške teme već stoljeće i pol referira se na Kussanovo djelo. Samo u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu je sačuvana arhivska građa za  povijest Ogulinske regimente koja je razmjerno opsežnija nego građa za bilo koju drugu hrvatsko-slavonsku vojnokrajišku regimentu.

 Image

Image 

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates