Naslovnica
Sabor učenika pravoslavnog vjeronauka

ImageU Gomirju je u nedjelju, na praznik Svih Svetih, svečano obilježen završetak školske godine za sve učenike srpske nacionalnosti koji u školama uče pravoslavni vjeronauk.

Svetu liturgiju predvodili su Njegovo Preosveštenstvo Episkog gornjokarlovački gg.Gerasim i dalmatinski gg.Fotije.Svečanosti su , pored učenika, prisustvovali svećenici,  vjeroučitelji  i roditelji , te brojni vjernici, njih više stotina.  Kako je proslava završetka školske godine postala tradicionalna, i ove godine kao i prošlih godina, zajedno su je proslavljali učenici i vjernici obadvije eparhije, prošle godine to je bilo u manastiru Krka, ove godine u Gomirju. Pokazalo se da je zajednička proslava dobro rješenje, jer se na taj način šire poznanstva i stvaraju nova prijateljstva, duh dobre volje širi se među stanovnicima ove dvije eparhije.

Nakon svete liturgije, proslava se nastavila u manastirskom dvorištu, po prekrasnom vremenu , uz folklorni nastup SKD Prosvjeta iz Rijeke, te pododbora iz Gomirja i Srpskih Moravica.

Na sve prisutne najsnažniji dojam su ostavili izvođači sa Kosova, iz mjesta Štrpce i Velika Hoča,te škola veronauke iz Beograda , hram Sv. Đorđa. Grupa pjevača koju predvodi Svetlana Stević, sve je oduševila pjevanjem izvornih narodnih pjesama sa Kosova.

Posebno je bio dojmljiv dječak Stefan Dobraš, učenik OŠ“ Rade Drainac“ iz beogradskog naselja Borča, koji je recitirao odlomak iz predstave „Crkva u 12 slika“. Sve prisutne, pa tako i mene, zainteresiralo je tko je mladi gospodin, pa sam kroz razgovor sa njegovom majkom saznao da je prvak Beograda u recitiranju, tako da ga nastup pred više stotina gledaoca u nepoznatom ambijentu nije uopće impresionirao! Kulturno-umjetnički program potrajao je više od sat vremena. A onda je za sve učesnike i goste pripremljen ručak i sokovi, pa se druženje nastavilo do popodnevnih sati, u hladovini gomirskog manastira. I sam sam ovom prilikom susreo više poznanika i prijatelja, koje ne viđam često, a upoznao sam i više novih ljudi i ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane, kad god mogu da se odazovu na ovakve skupove, tu se širi duh dobre volje, ljubavi i vjere.

Image

Image

Image

Image

Image

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates