Naslovnica
Najbolji ansambli u Hrvatskoj su Vukovarci, Darđani i Boboćani

ImageSrbe iz Hrvatske na predstojećoj 14. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore u Temišvaru predstavljaće Prosvjetin Ansambl narodnih igara iz Vukovara te kulturno-umetnička društva "Branko Radičević" iz Darde i "Đoko Patković" iz Bobote. To je odlučio tročlani, stručni žiri nakon sinoćnje, 2. kvalifikacione smotre koja je u organizaciji SKD "Prosvjeta" održana u sali bioskopa u Borovu naselju, pred više od 500 posetilaca.

Na kvalifikacionoj smotri učestvovalo je sedam ansambala. Prema propozicijama Saveta smotre na ovoj prestižnoj manifestaciji predstaviće se tri najbolje plasirana Ansambla koja su se za učešće izborila na jučerašnjim kvalifikacijama u Vukovaru. U programu su učestvovali i Verci, Borovci, Belomanastirci i Zagrepčani koji su osvojili četvrto, peto, šesto i poslednje, sedmo mesto. Žirijem je drugu godinu zaredom predsedavao dr. Dragoslav Džadžević, etnolog i koreograf iz Beograda.

Sinoćnja kvalifikaciona smotra održana je u organizaciji Prosvjetinog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem čiji je predsednik Branimir Kurucić, osnivač Ansambla sa sedištem u Vukovaru. Ansambl koji se predstavio koreografijom "Igre i običaji iz okoline Vukovara" Dalibora Milovačevića iz Lazarevca, umetničkog rukovodioca društva, osvojio je najveći broj bodova - 92,50 od mogućih 100 te sve tri, specijalne nagrade Žirija - za najbolji orkestar, koreografiju i nošnju. Ovogodišnja, 14. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore na kojoj će učestvovati 35 ansambala iz 11 evropskih zemalja biće održana 30. i 31. maja u Temišvaru u Rumuniji, u organizaciji tamošnjeg Saveza Srba i AKUD-a "Mladost" iz Temišvara. (radio Borovo)

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates