Naslovnica
Obilježena Krsna Slava Svetog Save u Ogulinu - fotogalerija

ImageSrpska pravoslavna crkva slavi dan svog utemeljivača, države i crkve - Svetog Save. Dan Svetog Save slavi naš Pododbor kao svoju Krsnu Slavu. Brojni članovi Pododbora prisustvovali su obredu lomljenja slavskog kolača u hramu Svetog Georgija u Ogulinu koju je predvodio paroh Milan Simić.

Sveti Sava se slavi i kao školska Slava, te su tom prigodom djeca, koja prate pravoslavni vjeronauk u školama Ogulina, održali recitatorski program. Crvena Opština SPC Ogulin je djeci podjelila darove, koje je financiralo Vijeće srpske nacionalne manjine za područje grada Ogulina.

O Svetom Savi

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se je na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, i tako ostao zabilježen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. U Studenici je osnovao 1209. godine bolnicu, prvu na području srpske države.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova. Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost SPC, a njegova dela "Nomokanon" (1220) i "Sinodik pravoslavlja" (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop SPC, a ostao je poznat generacijama kao osnivač i tvorac "svetosavskog pravoslavlja".

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji. Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 2. januara 1840. godine, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i te godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

Sinan paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa. Smatra se da su Turci Savine mošti spalili u uverenju da će tako uništiti vjeru i svaki utjecaj Svetog Save na Srbe.

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates