Naslovnica
Imao sve a sada nema ništa
Image Milić Savić, star 64 godine, povratnik, 2004. godine. Živi od socijalne pomoći 400 kuna mjesečno, jer još ne ostvaruje pravo na penziju, do navršenih 65 godina, a i tada ako pređe 1.000,00 kuna bit će na konju. Njegova stara kuća je nakon Oluje zapaljena, a materijal koji je imao za gradnju nove kuće opljačkan, odnosno odnešen.  Živi u svinjcu, 2x2 kako se vidi iz fotografija, nema struje. Sam je instalirao pipu za vodu  na zidu svinjca.

Za privremeni priključak struje treba platiti 3.000,00 kuna, kojih nema, a nakon obnove bi to trebao dobiti bez plaćanja. Vidljivo je iz fotografija da u tom malom prostoru ima mjesta samo za krevet, stolić i stolicu, tako da Milić živi bez grijanja i zimi na temepraturi ispod 20 stupnjeva.  Svinjac je pokriven najlonom, sve je šupljo, tako da su mu zmije jedini sustanari i posjetioci.

Nakon povratka podnesao je zahtjev za obnovu ali je odbijen, kao i kod većina Srba povratnika.  Ponovo podnosi zahtjev, ovaj put za stambeno zbrinjavanje u Regionalnom uredu u Vojniću i proces se završava na način da mu je ove, 2008. godine odobrena suglasnost za dobivanje građevinskog materijala. U Regionalnom uredu za prognanike i izbjeglice u Karlovcu je čak i potpisao ugovor o darivanju građevinskog materijala za gradnju kuće 35 m2. Na upit kada će dobiti materijal, od nadležne građevinske firme (arhitekta Sertić Boris) dobio je odgovor da je građevinska sezona prošla 01. 09. i da nema ništa do proljeća.

No, važnije od toga je, kako će prebroditi još jednu zimu, i kako će kada, eventualno i dobije građevinski materijal (blokovi, cigla, prozori, ostala stolarija, pijesak, cement) započeti s radovima kad PREŽIVLJAVA s 400,00 kn mjesečno, treba imati fosne, daske za šalovanje, mješalicu, treba platiti ljude, treba mu STRUJA, itd. itd.

OVO JE PRIMJER KAKO DRŽAVA STVARNO PROVODI PROCES ODRŽIVOG POVRATKA, i kako se ravnopravno odnosi prema svojim građanima. U usporedbi sa useljenicima iz Bosne i Hercegovine (Republika Srpska) kojima je bio osiguran adekvatni smještaj u srpskim kućama, sve dok sami nisu dobili alternativnu drugu kuću, ili zemlju i materijal za gradnju kuće.

Ako ste na bilo koji način u mogučnosti pomoći ovome čovjeku obratite se na:Milić Savić iz Vojnića, Vojišnica 88, mob: 0994178345

Image
Svinjac u kojem živi Milić Savić

Image
Unutrašnjost svinjca sa jednim krevetom

Image
Mesto na kojem je nekad bila kuća

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates