Naslovnica
SPOMENOM NA MRTVE OBILJEŽENO STRADANJE KORDUNSKIH SRBA

ImageSjećanje na nedužne žrtve ustaškog režima

Danas je prigodnim programom u Ivanović Jarku, malom mjestašcu pokraj Krnjaka, obilježena 67. godišnjica stradanja 308 civila srpske nacionalnosti od ustaša, 29. srpnja 1941. godine. Stotinjak se mještana okupilo na mjestu zločina, gdje danas stoji spomen-obilježje žrtvama iz toga strašnog srpanjskog dana.

Nakon što je episkop gornjokarlovački Gerasim Popović održao prigodni parastos, čelnici općina Krnjak i Gvozd, te krnjačkog ogranka Samostalne demokratske srpske stranke, zajedno s rodbinom ubijenih civila položili su vijence na spomenuti spomenik. Riječ je potom preuzeo načelnik općine Krnjak Rade Kosanović.

- Nisam za prozivanje zločinaca, već nas ova grobnica treba upućivati na to kako mladi na ovim prostorima skladno trebaju živjeti za sutra, prekosutra i daljnju budućnost.

No, zločine ne smijemo zaboraviti, već moramo poštivati sve žrtve, kako bi nam budućnost bila ljepša i mirnija  kazao je Kosanović, napomenuvši da je krnjačka općina vlastitim sredstvima obnovila spomenik ubijenim civilima, odnosno da Ministarstvo kulture nije uzelo za shodno da se financijski u tu priču uključi.

Poznati karlovački povjesničar Đuro Zatezalo, podsjetivši prisutne zašto su se okupili, napomenuo je kako srpski narod Korduna ipak nije krenuo u osvetu prema Hrvatima, već se s njima priključio NOB-u.

- Mir, sloga i ravnopravnost je ono što mrtvi iz Ivanovića Jarka poručuju živima. Vrijeme je da čovjek čovjeku čovjekuje  kazao je tom prigodom Zatezalo.
Program je nastavljen recitalom pjesme Vladimira Nazora "Pravoslavna majka" karlovačke studentice Gordane Malić, a zaključen nastupom skupine pjevača iz Gvozda. (vecernji.hr)
 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates