Naslovnica
Folklorna sekcija na 7. Smotri narodnog stvaralaštva SKD Prosvjeta u Vukovaru
ImageU nedjelju 29. lipnja u kino dvorani u Borovu naselju održna je 7. Smotra narodnog stvaralaštva SKD Prosvjeta. Smotra svake godine okuplja pododbore iz cijele Hrvatske. Prva smotra održana je 2001. godine na Baniji u Malom Gradcu.

Manifestacija je otvorena u Dalju, u rodnoj kući Milutina Milinkovića te je nastavljena okruglim stolom"Stanje i perspektive kulture Srba u Slavoniji i Baranji".  Voditelj okruglog stola bio je Čedomir Višnjić, predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".


Posle podne, od 17,30 časova, u predvorju kina u Borovu naselju otvorena je likovna izložba s prošlogodišnjeg 5.saziva Prosvjetine likovne kolonije "Boja Vukovara".
 Centralni program manifestacije počeo je u kino sali u 18 sati.Posjetioci su imali priliku vidjeti 10 ansambala koji predstavljaju Srbe iz sedam regija Hrvatske.
Naš pododbor predstavljao je Primorsko-goransku regiju sa Igrama iz Ponišavlja. Folkloraši iz Malog Gradca predstavljali su Srbe iz Banije, Zapadnu Slavoniju predstavljali su zajednički Daruvar i Pakrac, grad Zagreb i zagrebačku regiju predstavljao je Pododbor Zagreb,  Istočnu Slavoniju predstavljali su Pododbor Beli Manastir, Bobota i Vera. Posebnu pažnju privukli su nastupi izbjeglih Srba koji danas žive u Srbiji, a predstavljali su dalmatinsku regiju, Ženska pjevačka grupa ˝Zora˝ iz Kragujevca i mMuška pjevačka grupa ˝Petrova gora˝ iz Beograda. Predstavnici Korduna bila je kordinacija pododbora Krnjak, Vojnić i Gvozd, no zbog tehničkih problema za muzikom nisu mogli nastupiti. Posebnu pažnju privukla je Svjetlana Spajić izvođeći pjesme iz Dalmacije.  Naši folkloraši umorni od trodnevnog puta odlično su odradili posao i ˝Igrama iz Ponišavlja˝ na najbolji mogući način predstavili svoju regiju.Nakon završetka Smotre svi sudionici družili su se na večeri u hotelu Dunav u Vukovaru.  Cijeli program održavao se je u organizaciji SKD ˝Prosvjeta˝ Zagreb i uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Medijski spozori bili su Radio Dunav iz Vukovara, Radio Borovo i Radio Banska kosa iz Belog Manastira.

Za nekoliko dana biti će foto galerija a ovdje je nekoliko slika.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates