Naslovnica
Održana Velika Skupština SNV-a
Image31.05.2008. Održavanjem velike Skupštine Srpskog narodnog vijeća u dvorani Vatroslava Lisinskog, proslavljena je obljetnica 160 godina od održavanje Skupštine SNV-a u maju 1848.g.Skupština je započela himnama "Lijepa naša" i "Bože Pravde".

Image

Skupu se dakako obratio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji nije pričekao Dodikov govor, kao ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ispričali su se obvezama.

Mesić je u svom obraćanju poručio, između redaka i Dodiku, da mijenjanja sadašnjih granica u Europi neće biti, nego da će one nestati kada se Europa ujedini. Udružena Europa nakon stoljeća krvavih ratova se pojavljuje kao "najveći faktor mira u svijetu", naglasio je, te "isključuje rat kao političko sredstvo", a "nacionalna manjina više ne može biti ničiji motiv da osvaja tuđi teritorij".

"Ima još iluzionista koji misle da se granice u Europi mogu mijenjati", kazao je te dodao da će ujedinjenjem Europe "države ostati gdje jesu, a granice će biti otvorene". Tako će, zaključuje Mesić, i Srbima i Hrvatima biti svejedno s koje se strane granice nalaze.

"Ovo područje neće nikada više biti bure baruta ako prihvatimo Europske standarde", kazao je Mesić pozivajući Srbiju da zajedno pomognu ujedinjavanju Europe, pri čemu će Hrvatska izaći u susret Srbiji svojom pomoći.

Image

Image

Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska spremna na suradnju sa Hrvatskom i Srpskim narodnim vijećem u rješavanju problema Srba u Hrvatskoj i ulasku u Europsku uniju.

"Pupovcu je zastajao glas i osjetio sam svu težinu položaja Srba ovdje", kazao je Dodik. Predviđa da će povijest, koja još uvijek nije napisana za ovo područje vezano za rat, "napisati da su Srbi bili veliki stradalnici raspada bivše Jugoslavije, narod koji je stradao u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu; "Mi smo 'loši momci' na svjetskoj medijskoj pozornici i nisu nas htjeli razumjeti".

Za govornicom je kazao da iako ima onih koji kažu da Republika Srpska nije država, da se on ipak tako osjeća. Komentirajući Mesićevu izjavu o nemijenjanju granica u Europi, Dodik je nakon skupštine kazao da treba pitati njega što je time mislio. Odnosno, je li mislio na Dodika, zbog najava odcjepljenja Republike Srpske nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Da nije bilo priznanja drugih država, odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova ne bi značila ništa. To nije doprinos onome što je Mesić rekao", kazao je Dodik.

 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates