Naslovnica
Izložba slika slikara iz Beograda

21. SEPTEMBAR 2007.

Izložba slika Dragana Jelovca i Rajne Kosanović Jelovac u galeriji Konzulata

Rajna Kosanović Jelovac, Mira Jegdić, Marija Šorđan, Dragan Jelovac i Ljubica Dujmović KosovacU petak, 21. septembra 2007, u galeriji Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci, otvorena je izložba slika akademskih slikara iz Beograda Dragana Jelovca i Rajne Kosanović Jelovac.

Izloženo je ukupno 25 ulja na platnu, o kojima se poznati ovdašnji akademski slikar Đorđe Petrović, u predgovoru izložbenog kataloga izrazio u superaltivima. Za slike Rajne Kosanović Jelovac rekao je da je u njima "evidentna prisutnost i utjecaj urbanih motiva iz mediteranskih sredina sa naglašenim osjećajem za rafiniranu izgradnju kompozicije i inserata predloška gledanog kroz prozor... Izvanredno dobro postiže atmosfersku perspektivu uz kolorističku naglašenost mediteransklog spektra boja", dok je kod Dragana Jelovca "kao osnovni motiv prisutan pejsaž, ali uz naglašenu 'iskošenu' kompozicijsku perspektivu, koja razbacanim geometrijskim plohama na površini likovnog djela stvara iluziju prostora...".

Otvaranju izložbe prisustvovalo je oko osamdeset zvanica i posetilaca, među kojima i predstavnici i kulturni poslenici srpskih organizacija i SKD "Prosvjete" iz svih županija koje pokriva ovaj Konzulat, te viđene ličnosti iz kulturnog života Rijeke i okoline.

Rajna Kosanović JelovacDragan JelovacPrigodnim rečima prisutnima su se obratili i izložbu otvorili konzul žeran Mira Jegdić, slikarica iz Beograda Marija Šorđan i istoričar umetnosti Ljubica Dujmović Kosovac, koji su predstavili autore i njihova dela i ukazali na značaj njihove kulturne misije za srpski narod u ovom delu Hrvatske.

U znak zahvalnosti za dobru organizaciju izložbe i afirmaciju autentičnog srpskog stvaralaštva među našim ljudima u dijaspori, autori će, kako to i običaji nalažu, pokloniti Konzulatu po jedno svoje delo.      

Izložba će biti otvorena do 19. oktobra 2007. godine.

 

 
« Prethodna
RocketTheme Joomla Templates